Laborator Analize Medicale

Laboratorul de Analize Medicale din cadrul Centrului IMOGEN furnizează servicii de investigații paraclinice în diagnosticul prenatal-screening pentru paciente și de asemenea pentru proiecte de cercetare în domeniul medicinei pre- și postnatale.


Dezvoltarea medicinei, a metodelor și tehnicilor de investigare a avut o deosebită amploare în ultimul deceniu, aducând un beneficiu important atât pacienților cât și medicilor practicieni în ceea ce privește calitatea și încrederea.

Laboratorul este alcătuit din următoarele compartimente: imunologie, biochimie și hematologie, dotate cu analizoare automate performante:
– Delfia Xpress 6000 și Immulite 1000- în compartimentul de imunologie,
– Pentra C 200- compartiment biochimie,
– Pentra ES 60- compartiment hematologie.

Screeningul marker-ilor serici din sângele matern a devenit un instrument standard utilizat în îngrijirea obstetricală pentru identificarea sarcinilor care pot avea un risc crescut pentru anumite malformații congenitale sau defecte genetice cum ar fi : Sindromul Down, Edward, Patau sau defecte de tub neural.

Din 2002 până în prezent dublul test și triplul test au fost stabilite ca cele mai bune alternative de analiză în programele screeningului prenatal de a detecta aceste defecte genetice. Aceste testări sunt recomandate tuturor femeilor însărcinate pentru siguranța depistării cât mai devreme în sarcină a acestora.
În această idee, în cadrul screening-ului prenatal, Laboratorul de Analize Medicale efectuează pe imunoanalizorul automat – Delfia Xpress 6000 următoarele investigații imunochimice în primul și în al doilea trimestru de sarcină:

Dublul test

 – include analizarea cantitativă a marker-ilor biochimici din sângele matern: PAPP-A, hHCG +TN (determinată ecografic), prin calcularea medianei corespunzătoare vârstei gestaționale pentru fiecare marker în primul trimestru de sarcină (în săptămâna 11-13 +6 zile).

Scopul acestui test este determinarea PAPP-A, hBHG și TN folosite pentru a calcula riscul mamei de a purta un făt cu o anomalie cromozomială ( sindromul Down, Edwards si Patau).
PAPP-A (proteina plasmatică asociată sarcinii) este o glicoproteină secretată de țesutul trofoblastic al placentei și eliberată în sângele matern, având rol în creșterea fătului.
Free beta-HCG (gonadotropina umană corionică) este o glicoproteină formată din 2 subunități: alfa și beta. Este sintetizată de celulele placentare, foarte devreme în sarcină și are rolul de a menține corpul luteal și producerea de progesteron în primul trimestru de sarcină.

În sarcinile cu feți care au un defect cromozomial nivelul PAPP-A este scăzut iar cel de free beta HCG este crescut semnificativ, translucența nucală este mai mare la aceste sarcini față de sarcinile cu feți fără defecte genetice.

Triplul test

Screeningul în al doilea trimestru de sarcină (în săptămâna 15-19 +6 zile) se face prin evaluarea marker-ilor: ­ AFP, ESTRIOL și free beta HCG din sângele matern scopul fiind calcularea riscului pentru anomalii cromozomiale și defecte de tub neural.

hAFP este o glicoproteină de origine fetală, sintetizată la început de celulele sacului embrionar și mai târziu de ficatul fătului.
În sarcinile normale nivelul AFP-ului din sângele mamei crește cu sarcina și scade în lichidul amniotic. AFP-ul poate fi folosit în screeningul defectelor de tub neural și ale peretelui abdominal.

Nivelul scăzut de AFP indică prezența la făt a sindromului Down, Edwards, Patau iar creșterea acestuia indică defecte de tub neural ca: spina bifida sau anencefalii.
Estriolul (uE3) este un steroid de origine feto-placentară. În serul matern estriolul poate fi măsurat sub formă neconjugată.
Scăderea nivelului de uE3 în sângele matern este un marker sugestiv pentru sindromul Down, Edwards, sau defecte de tub neural

Dacă un test este pozitiv pentru un sindrom genetic este necesară confirmarea diagnosticului prin teste definitive, testare genetică prin metoda Q.F.-P.C.R. sau cariotipare prin benzi G din: