Obstetrică și Ginecologie

Centrul de studii avansate, interdisciplinare, fundamentale şi clinico-imagistice pentru corelarea pe termen lung a parametrilor de dezvoltare intrauterină cu statusul neuro-psiho-motor, pe parcursul dezvoltării până la vârsta adultă Imogen, face parte din rețeaua publică de sănătate și este un centru de cercetare unic în țară, multifuncțional, interdisciplinar, ce concentrează echipamente de cercetare şi instrumente software de ultimă generație, precum și personal de specialitate adecvat pentru dezvoltarea unor domenii/sub-domenii de interes în cercetarea contemporană.

 

Printre domeniile de activitate ale SCJU-CJ, în cadrul Centrului Imogen, se numără screening-ul prenatal și diagnosticul invaziv al anomaliilor congenitale fetale. În contextul medicinei bazate pe dovezi, având ca factor central îmbunătățirea sănătății mamei și copilului, Centrul Imogen, prin toată activitatea derulată, sprijină dezvoltarea durabilă a societății prin promovarea unui climat favorabil cercetării și inovării în domeniul medical și implicit prin implementarea în practica medicală curentă a rezultatelor obținute.

Ecografia Obstetricală

Ecografia obstetricală este o metodă imagistică sigură, neinvazivă și precisă de monitorizare a evoluției sarcinii și a stării fetale. Ea a devenit treptat un instrument indispensabil în obstetrică și joacă un rol important în urmărirea fiecărei femei gravide.

 

Ecografia ginecologică

Reprezintă examinarea prin care, cu ajutorul ultrasunetelor, sunt vizualizate organele de la nivelul pelvisului feminin: uterul, ovarele, trompele uterine, precum și vezica urinară și spațiul retrouterin Douglas. De asemenea, această procedură poate aduce informații suplimentare asupra altor patologii de la nivel pelvin. Ecografie morfologică fetală precoce și de trimestrul doi.

Ecografie morfologică fetală precoce și de trimestrul doi

Prin această investigație se urmărește examinarea anatomiei fetale, precoce, în primul trimestru și în trimestrul doi de sarcină. Informațiile obținute facilitează acordarea unei asistențe prenatale optime și cu cele mai bune rezultate atât pentru mamă cât și pentru făt.

Ecocardiografie fetală

Este o examinare ecografică folosită pentru a diagnostica afecțiuni cardiace fetale în perioada intrauterină.

Ecografie 3D, 4D

Ecografia 3D este o examinare ecografică obstetricală prin care sunt furnizate imagini tridimensionale fetale. Examinarea 4D a fătului este similară cu cea 3D, singura diferență constând în faptul că ecografia 4D permite obținerea unei imagini tridimensionale în timp real.

Diagnosticul invaziv al anomaliilor congenitale fetale – biopsie de vilozități coriale(CVS), amniocenteză

Biopsia de vilozități coriale și amniocenteza constituie metode de diagnostic prenatal utilizate pentru depistarea anomaliilor cromozomiale sau a tulburărilor genetice ale fătului. CVS se efectuează de obicei între 11-13 de săptămâni de sarcină, iar amniocenteza între 15 și 19 de săptămâni de sarcină.

Imagini din secția de Obstetrică și Ginecologie